2022, het jaar waarin wij als Boomkwekerij Fleuren ons 100-jarig jubileum mogen gaan vieren. Samen want dat is het woord wat past bij onze organisatie, samen met onze medewerkers, samen met onze relaties en samen met onze omgeving.

In dit bijzondere jaar delen wij diverse Fleuren momenten: 100 Grote momenten maar ook kleine momenten die weergeven waar wij voor staan, wat we doen en hoe wij als Boomkwekerij Fleuren al 100 jaar actief zijn in onze mooie en inspirerende wereld. 

Moment 59:

Middels een nieuwsbrief houden wij onze klanten en relaties op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen ons bedrijf. Wilt u ook graag als eerste op de hoogte blijven van ons nieuws? Laat het ons weten via info@fleuren.net!

Open Dag en LEF Foodfestival 
Zondag 28 augustus

Op zondag 28 augustus 2022 heten wij alle geïnteresseerden van harte welkom op onze Open Dag op onze bedrijfslocatie in Helden. Deze Open dag wordt georganiseerd in combinatie met het LEF Foodfestival. LEF staat voor Liefde, Emotie en Food. Dit alles met de nadruk op lokaal, ambachtelijk en met passie produceren van mooie producten. Onze ruime locatie in Helden zal het toneel zijn van heerlijk geurende koffie, vers fruit, sapjes, kaas en nog veel meer.

Kom proeven, proosten, genieten en deel samen met ons de passie voor Food!

Tevens is het mogelijk een wandeling te maken over ons terrein. We hebben een looproute uitgezet waarbij u langs verschillende punten van interesse zult komen die ook voorzien zullen zijn van informatiebordjes. U kunt deze route zelfstandig lopen of onder begeleiding van één van onze collega’s.

U bent van harte welkom van 12.00 uur tot 18.00 uur.
Lees alles over het LEF Foodfestival op www.leffoodfestival.nl

Logo_LEF_24mei2022.png

Kersenseizoen 2022

Het kersenseizoen is alweer een aantal weken van start. Tot nu toe is er veel vraag geweest naar Hollandse kersen. Doordat veel rassen aan de volle kant hangen en de bloei lang was, ging de rijping in het begin iets ongelijkmatiger. Voor huisverkoop waren er zelfs telers die een paar dagen moesten overbruggen tussen de Burlat en Merchant/Bellise. We zien in een jaar als deze dat dunnen belangrijk is. Dunnen is niet alleen goed voor de vruchtmaat maar ook voor uniformiteit. 

De Bellise en Folfer, maar ook de Kordia zijn dit jaar wederom goed van maat, 34 mm is geen uitzondering meer. De Prim rassen springen er in het vroege segment wel uit qua hardheid (Durofel 75-80, in vergelijking tot Burlat Durofel 45), en ook de mooie vruchtmaat, 28+ mm. 

Begin juli worden de eerste Areko en Kordia's geplukt. De midden en late rassen (Regina, Final-rassen) zien er ook goed uit qua behang. Door het mooie weer na de bloei tot de oogst is de smaak van de meeste rassen super. Tevens zijn er minder problemen met vruchtrot wat het plukken extra aangenaam maakt. 

Het is altijd weer spannend met de weersomstandigheden. Zo werden de telers in de buurt van het Zeeuwse Zierikzee eind juni opgeschrikt door een tornado. Wonderlijk en gelukkig genoeg is er geen schade aan kersenoverkappingen ontstaan. 

We hopen dat de prijzen stabiel blijven en dat we over een aantal weken terug mogen kijken op een mooi kersenseizoen. 

Vanda
Vanda
Kordia
Kordia

Wensen voor speciale rassen

Heeft u interesse of wensen voor speciale rassen? Dat is bij ons mogelijk. In augustus zullen wij gaan beginnen met het oculeren/chippen van onze tussenstammen. Wij kunnen op dit moment voor u nog een bestelling op maat maken. U kunt uw wensen tot 15 juli bij ons doorgeven via email, whatsapp of telefonisch.

Q-Eline, de vorstresistente peren onderstam

Q-Eline is vernoemd naar Eline, de dochter van Han Fleuren - eigenaar van Boomkwekerij Fleuren - en zijn vrouw Corine.

Wat maakt Q-Eline uniek?

  • Vorstresistent tot circa -25 graden
  • Weinig stressgevoelig bij kou
  • In groeikracht en vruchtgrootte vergelijkbaar met kwee C
  • Productie die gelijk/hoger is dan kwee C
  • Gladdere en groenere peren bij Conference
  • Goede verenigbaarheid met meeste perenrassen
  • Vroege start van productie

Meerwaarde in de boomkwekerij
Extra zekerheid, minder arbeid en goede verenigbaarheid

De onderstam Q-Eline kent veel voordelen in de onderstammenproductie op het moerbed. Zo zijn de planten en dus ook de moerbedden beduidend minder vorstgevoelig dan die van kwee C en resistent tot een temperatuur van circa -25 graden. Dit heeft met name te maken met de compacte celstructuur van Q-Eline. Dit biedt dus extra zekerheid in de opkweek! Niet voor niets is de belangstelling van fruittelers fors gegroeid na de grote vorstschade in 2012.

Andere voordelen schuilen in de kaarsrechte groei van de planten. Doordat er nagenoeg geen vertakkingen zijn, is er veel minder knipwerk. Daarnaast is Q-Eline veel makkelijker te sorteren, verpakken en stapelen.

Een productie-aantal van tachtig tot honderd planten per strekkende meter moerbed is absoluut mogelijk; het dubbele ten opzichte van kwee C.

Tot slot is Q-Eline een zeer gezonde onderstam, die goed verenigbaar is met andere perenrassen: Q-Eline vergroeit goed met het ras dat erop staat. Zo goed zelfs, dat een ras op kwee Eline in de kwekerij in twee in plaats van drie jaar kan worden opgekweekt. Een voordeel, zeker als sprake is van peren schaarste.

Conference Q-Eline
Conference Q-Eline

Meerwaarde in de fruitteelt
Vorstresistent, groeikrachtig en gladde vruchten

Weersomstandigheden zijn dikwijls een grote vijand voor de fruitteelt. Hagel, maar ook vorst kan funest zijn. 

De hoge vorstresistentie van Q-Eline geeft niet alleen zekerheid, maar brengt de kwee-onderstammen ook binnen handbereik van koudere gebieden, waar de kwees voorheen niet konden worden geteeld. Ook gebruikswaardenonderzoek van het gerenommeerde Nederlandse onderzoeksinstituut PPO toonde een hoge mate van vorstresistentie aan. In het onderzoek werd Conference getest op meerdere onderstammen: Q-Eline bleek het minst gevoelig voor vorstschade. Ook werd duidelijk dat Q-Eline nauwelijks stressgevoelig is bij extreme kou, maar ook bij hogere temperaturen (boven 35 graden Celcius).

Onderzoeken hebben daarnaast laten zien dat Q-Eline in groeisterkte en maatsortering vergelijkbaar is met kwee C. En de productie ligt zelfs nog hoger. Ook is sprake van een relatief vroege productie. 

Meerwaarde voor de fruitsector
Gladder en gewilder

Een gladdere Conference-peer oogt mooier en verkoopt beter. Daarom zijn peren geteeld op een Q-Eline-onderstam gewilder bij de consument. Onderzoek van het gerenommeerde Nederlandse onderzoeksinstituut PPO heeft uitgewezen dat Q-Eline bij Conference zorgt voor peren met minder bronskleur en dus gladdere en groenere peren ten opzichte van de kwee-onderstammen C, Adams, C132 en MH.

Hierdoor bieden de peren van Q-Eline ook potentie voor bijvoorbeeld de Engelse en Duitse markt, waar consumenten doorgaans minder gecharmeerd zijn van een schil met veel verruwing.

Een ander voordeel is dat een gladdere peer ook een kleiner oppervlak heeft, waardoor sprake is van minder verdamping en dus minder uitdroging.

Voor meer informatie, neem een kijkje op: www.q-eline.net

Links Q-Eline - rechts Kwee C
Links Q-Eline - rechts Kwee C

Agenda beurzen 2022-2023

Wanneer                                  Waar                                                  

18-19 augustus 2022             Open Dagen Proeftuin Randwijk
2-3 november 2022                National Fruitshow Kent, UK
2-4 november 2022                Agroworld Almaty, Kazachstan
17-18-19 november 2022      Interpoma Bolzano, Italië
13-14-15 januari 2023            Fruchtwelt Bodensee, Duistland
15-16 februari 2023                Norddeutsche Obstbautage Jork

Nieuwsbrief juli 2022